sâmbătă, 7 mai 2016

Unfortunately System Fail

     Toate sistemele din România sunt minunate si perfecte. Sau oricum foarte aproape de perfecțiune. Și evident cele naționale sunt cele mai cele.
      La toate verificările, autoverificările sau orice fel de încercare sistemul răspunde perfect. În cel mai rău caz 95% e limita.
      Problema e că în fața încercărilor reale sistemul (oricare ar fi el) cedează. Cu cît e mai pompoasă denumirea, cu cît sunt mai mulți angajați, cu cît trebuie susținut cu fonduri mai multe și mai mari cu atât prăbușirea este mai spectaculoasă.
     Cîteva exemple într-o ordine aleatoare:
  • cazurile Hâldan și Vrabioru. Nu am învățat nimic din ele. 
  • explozia de la Mihăilești. Atunci lumea a descoperit că azotatul de amoniu în reacție cu motorina dă naștere unui exploziv cunoscut. Urmarea? În continuare găsim pe marginea drumurilor grămezi de azotat. 
  • Avionul din Munții Apuseni. Sincer cred că dacă se întâmpla într-un masiv mai dur (ex. Făgăraș) nu aveau nici o șansă de supraviețuire.
  • După munte la mare. Elicopterul din lacul Siutghiol. Aici nu a mai fost vorba de distanțe. 
  • După avion și elicopter a urmat și un planor. Din cîte am ințeles eu un elicopter de bună calitate și un pilot cu mare experiență. Pierdut fără urmă in Masivul Postăvaru. Într-o zonă care doar sălbatică nu e. ”Căutarea” a durat din 6 August 2015 până în 21 Noiembrie 2015. Implicate în căutare : Politia, Jandarmeria, Jandarmeria Montana, Salvamontul voluntari. Astea înseamnă resurse. Multe resurse. 
  • Colectiv. Cazul în sine și urmările lui. Mai mulți morți după accident. Fără comentarii.
  • Mai nou ancheta lui Tolo despre dezinfectanți (celebrul 95% și o minciună din partea ministrului sănătății!). Fără reacția societații civile și a presei cazul ar fi fost mușamalizat.
  • Din păcate ieri primul punct a reaparut . Patrick Ekeng a murit pe teren. Stadionul Dinamo e gard în gard cu spitalul de urgență. Ironie? Avea sau nu avea salvarea defibrilator? Așa cum am zis mai sus nu am învățat nimic din primul caz. 
  În aproape toate cazurile am primit comunicate foarte frumoase: mortul sau morții sunt de vină. Sistemul a funcționat și reacționat perfect. Doar că realitatea e crudă și nu se conformează modelului gândit de experți.Să stăm liniștiți că suntem in siguranța. Să nu intrăm in panică. Să-i lăsăm să lucreze. Totul e minunat. Nu-i așa?!
    
   În diferite culturi apare ideea repetării experientelor până îți înveți lecția. Sper sincer să apucăm să învățăm mai repede.
 

Răzvan
7 Mai 2016
Iași, Romănia